Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!


ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ
 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ 
Κλικ στην εικόνα
                       ΠΡΟΣΟΧΗ στα ψέματα: πρωταπριλιά!

Γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά;

 Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο της Πρωταπριλιάς έχει ξεκινήσει από τους Κέλτες, οι οποίοι ασχολούνταν κυρίως με το ψάρεμα. Το ψάρεμα ξεκινούσε την 1η Απριλίου, εποχή πολύ δύσκολη για να πιαστούν ψάρια, με αποτέλεσμα οι Κέλτες ψαράδες να λένε ψέματα ο ένας στον άλλον σχετικά με την ψαριά που έπιασαν, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί σαν έθιμο.
Μια άλλη εκδοχή η οποία απομακρύνεται από τη σφαίρα των θρύλων και προσεγγίζει κάπως την πραγματικότητα, έχει να κάνει με την πρωτοχρονιά των Γάλλων η οποία μέχρι το 1564 ήταν την 1η Απριλίου. Όλα αυτά όμως άλλαξαν με την άνοδο στο θρόνο του Καρόλου του 9ου, ο οποίος έφερε την αλλαγή του χρόνου στην 1η Ιανουαρίου σύμφωνα με το wikipedia. Η αλλαγή αυτή, δεν έγινε δεκτή από όλους τους Γάλλους πολίτες οι οποίοι συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου και οι υπόλοιποι τους έστελναν κάλπικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν, μετατρέποντας το πείραγμα σε έθιμο.
Η Πρωταπριλιά στην Ελλάδα
Το έθιμο όταν ήρθε στην Ελλάδα, διαφοροποιήθηκε και πήρε ιδιαίτερο χαρακτήρα, διατηρώντας παράλληλα το έθιμο των ψεμάτων και της κοροϊδίας, όπου οι κάτοικοι πιστεύουν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά, με τοπικές δοξασίες να αναφέρουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του, ενώ το θύμα πιστεύεται ότι θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο.
Τα ψέματα
Στραβός βελόνα γύρευε, ολα-ολα (x 2) 
Μέσα σε αχυρώνα, βατσιτσελο-βατσιτσό (x 2) 

Και ο κουφός του έλεγε, ολα-ολα (x 2) 

Πως άκουσ’ ένα κρότο, βατσιτσελο-βατσιτσό (x 2) 


Πολλά ψέματα είπαμε, ολα-ολα (x 2) 

Άς πούμε και μι’ αλήθεια, βατσιτσελο-βατσιτσό (x 2)

Ο κόκορας εγέννησε, ολα-ολα (x 2) 
Σαράντα κολοκύθια, βατσιτσελο-βατσιτσό (x 2) 


Τα κολοκύθια είχανε μέσα νερό, ολα-ολα (x 2) 

Και το νερό βατράχια, βατσιτσελο-βατσιτσό (x 2)

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ 
Λότη- Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου

Τα Ψέματα του Απρίλη
View more presentations or Upload your own.
Προσοχή στα πολλά ψέματα μην πάθετε ό,τι έπαθε ο ψεύτης βοσκός:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου